top of page

2022'de En Çok Dikkat Çeken Fintech Trendlerinden 5'i

Güncelleme tarihi: 16 Oca 2023



Fintech'ler, bankacılık, ticaret ve yatırım tarafında ana akımdaki yerlerini güvence altına aldı bile. Dünya'da Monzo, Starling ve Revolut gibi oyuncular artık finansın dış kapısının dış mandalı değil. Türkiye'de de pasta paylaşılıyor, büyük oyuncular da ön plana çıkmaya başladı. Fintech şirketleri birkaç yıl önce sektörde gerçekleşmeye başlayan dijital dönüşümü hızlandırarak eski finans kurumlarına paralarının karşılığını fazlasıyla veriyor.


Ancak müşterilerle etkileşim kurma, kazanım ve elde tutma savaşı kazanılmış olmaktan çok uzak.


Fintech ortamını şekillendiren bu pazarlama teknikleri ve trendlerin yanı sıra markanızı büyütürken bilmeniz (veya benimsemeyi düşünmeniz) gereken şeylere göz atın.


#1 . Fin-fluencer'ların yükselişi

Pandemi, insanları harcama ve tasarruf alışkanlıklarını gözden geçirmeye zorladı ve sosyal medyada daha fazla para sohbeti yapılmaya başlandı. TikTok'taki #finance hashtag'inin 1 Trilyon görüntüleme almasıyla, İngiltere merkezli fintech Snoop da, bunu müşteri kazanmak için önemli bir kanal olarak tanımladı.


Finans, para yönetimi veya yatırım temalı içerikleri aracılığıyla sadık bir takipçi kitlesi oluşturan Fin-fluencer'lar şu anda oldukça etkili. B9 Creative'in anlaşmalı 100'lerce Fin-fluencer iş ortağının kitlesi yatırımcı, beyaz yaka ve gamerlardan oluşuyor. Türkiye'de daha çok fazla kullanılmasa da Influencer işbirlikleri ile yaptığımız kampanyaların conversion rateleri %20'lerde.


#2 . Oyunlaştırma etkileşimi

Dijitalleşme, finans markalarının çevrimiçi müşteri deneyimini nasıl şekillendirecekleri ve destekleyecekleri konusunda yaratıcı olmaları için daha fazla fırsat yarattı.


Pazarlama kampanyalarına, uygulamalarına ve platformlarına oyunlaştırma öğeleri ve etkileşimli içerik (testler ve bulmacalar gibi) dahil eden fintech'ler öne çıktı. Müşterilerin her işlem veya eylemde puan kazanmasına veya yeni müşteri yönlendirmeleri için komisyon almasına izin vermek de sonuç elde etmek için popüler bir taktik. Oyunlaştırmayı kullanmak, bir şirketin müşteri etkileşimlerini %40 artırmasına yardımcı olabilir, bu da daha yüksek dönüşüm oranlarına ve daha yüksek gelire yol açar.


Örneğin, Monobank, davranış değişikliği sağlamak için bir rozet ödül sistemi kullanıyor. Fatura izleme ve bütçeleme uygulaması Mint, kullanıcıların ilgisini canlı tutmak için hedef odaklı bir ilerleme çubuğuna sahip.


#3 . Nakitsiz toplumun doğuşu

Kişisel olarak en son ne zaman Starbucks'tan bir kahve içerken bozuk parayla ödeme yaptım hatırlamıyorum. 2026 yılına kadar İngiltere'nin neredeyse tamamen nakitsiz olacağını öne süren raporlarla birlikte, birçok İskandinav ülkesi 2023 yılına kadar yalnızca dijital işlemleri hedefliyor. 2021'de çevrimiçi satın alma işlemlerinin %52'sinden fazlası dijital cüzdan kullanılarak yapıldı. Visa'ya göre işletmelerin neredeyse %33'ü artık yalnızca temassız ödemeleri kabul ediyor. Temassız ve mobil ödemeler, işlem hızları ve güvenlik nedeniyle değerlenirken çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) direktifleri, ekolojik etkileri nedeniyle banknotlardan ve plastik ödeme kartlarından uzaklaşan şirketleri destekliyor.


#4 . Açık bankacılıktan yararlanan Fintechler

Finansal Hizmetler: State of The Nation Survey 2021, küresel finans kurumlarında yanıt veren 10 kişiden 9'undan fazlasının açık bankacılığın kuruluşları açısından ne kadar önemli olduğu konusunda hemfikir olduğunu gösteriyor.


Açık bankacılık, bankacılık işlevlerini aktarmadan bir API kullanarak tüketici verilerine (onların rızasıyla) erişim sağlar. Kredi puanı derecelendirmelerini doğrulamak ve işlemleri gözden geçirmek için birden çok finans hesabından gerçek zamanlı veri toplamak için açık bankacılığa dayanan Mint'e bakın ve kullanıcılara mevcut mali durumlarının ayrıntılı bir görünümünü verin.


Açık bankacılık, peer-to-peer ödemelerin ve borçlanmanın maliyetini düşürürken aynı zamanda uygunluğu potansiyel olarak genişletebilir. Örneğin, Plend, borç verme oranlarını kredi puanlarına dayandırmak yerine, kişinin kredi teklif etmek için işlem geçmişini inceler.


#5 . White label servislerle anında büyüme imkanı

White Label Fintech çözümleri sayesinde sektörü farketmeksizin her markanın Fintech gibi hareket etmesi sağlanıyor. Bu hem marka için hem de Fintech şirketi için kaldıraçlı bir büyüme imkanı sağlıyor. Finans ve teknoloji markaları, bankacılık altyapısı kurmayı her zamankinden daha kolay hale getirdi, bu nedenle daha fazla banka ortaya çıkacak. Harika olan şey, artık farklı kitleleri kapsıyor olmaları. Örneğin Incard, çevrimiçi girişimciler ve e-ticaret sahipleri için tasarlanmış dünyanın ilk ödeme çözümüydü. Yine Türkiye'de Sipay Walletgate ürünü ile Fenerbahçe Futbol takımına kendi cüzdan altyapısını verdi ve tek bir entegrasyon ile 5 milyondan fazla cüzdan kullanıcısı olmuş oldu. Fenerbahçe de zamandan ve maliyetten kara geçti.



Yani

Bu ve birçok trendin (veya diğerlerinden) hangisine zaten katılıyorsunuz? Temelinde herkes aynı ürünü satıyor. POS ve Cüzdan. Peki farklı olduğunuz ya da olmanız gereken yanınız neresi?


B9 Creative'de, Fintech şirketiniz için POS Leadleri & Cüzdan kullanıcısı sayınızı artırmak ve markanızı doğru konumlamak için bir pazarlama stratejisi oluşturmasına ve başarılı bir ortaklık için altyapı oluşturmanıza yardımcı oluyoruz.


Fintech'inizin her zaman alakalı ve akılda kalıcı olmasını sağlamak için pazarlama trendlerinden yararlanmanıza yardımcı olabiliriz. Bugün bizimle iletişime geçin.




bottom of page